In de particuliere bouw en verbouwingsmarkt is het nieuwe kwaliteitslabel BouwGarant gelanceerd. Vele bouwbedrijven in het land zijn getoetst op de kwaliteitseisen die het nieuwe label stelt. Zij mogen zich dan ook in de markt presenteren als BouwGarant aannemer. Op de verbouwingsmarkt zijn tienduizenden aanbieders actief, van aannemers en klussenbedrijven tot beunhazen en ´mannetjes´. De afschaffing van de vestigingswet in 2005 heeft geleid tot een verdere wildgroei van schimmige aanbieders. Daardoor zien veel consumenten door de bomen het bos niet meer. BouwGarant is bedoeld om het kaf van het koren te scheiden. Voor de consument biedt het BouwGarant-logo de zekerheid dat hij kiest voor vakmanschap en betrouwbaarheid. Voorheen was BouwGarant uitsluitend een verzekeringsproduct voor verbouwingen. Daarnaast bestond er het NVOB-keurmerk voor de consumentenmarkt. Het NVOB is opgegaan in de nieuwe ondernemers-organisatie BouwNed. Bevordering van de kwaliteit van de 4.000 aangesloten bouwbedrijven is een van de speerpunten van het beleid van BouwNed. Na uitvoerig overleg met de achterban werd besloten het vroegere NVOB- keurmerk en de Bouwgarant-verzekering aan elkaar te koppelen. Hierdoor is een nieuw kwaliteitslabel ontstaan waarvoor de naam BouwGarant is gekozen. De BouwGarant aannemer dient te voldoen aan strenge kwaliteitseisen en zich te houden aan klantgerichte gedragsregels. Omdat de BouwGarant aannemer beschikt over de juiste diploma´s en aantoonbare ervaring, is de consument verzekerd van vakmanschap. Ook hoeft de opdrachtgever niet te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de BouwGarant aannemer. Afspraken worden schriftelijk vastgelegd en alle noodzakelijke verzekeringen zijn afgesloten. Verder hanteert de BouwGarant aannemer een vaste procedure voor de behandeling van klachten. Indien aannemer en klant er desondanks niet uitkomen, dan kan een beroep gedaan worden op de BouwGarant servicedesk. Deze zal dan bemiddelen om tot een voor beide partijen bevredigende oplossing te komen. BouwGarant aannemers bieden hun klanten nog een extra zekerheid: de VerBOUWgarantie. Dit exclusieve BouwGarant product biedt ondermeer een garantie op de constructie en op het herstel van opleveringsgebreken. Voor de VerBOUWgarantie wordt een kleine premie in rekening gebracht die afhankelijk is van de hoogte van de aanneemsom. De vereniging Eigen Huis beveelt deze verzekering bij haar leden aan. De Stichting BouwGarant toetst haar deelnemers periodiek op hun bedrijfsvoering, de kwaliteit van hun producten en de dienstverlening aan hun klanten. Klachten van opdrachtgevers spelen hierbij uiteraard een belangrijke rol. Bedrijven die stelselmatig niet blijken te voldoen aan de eisen, worden door de stichting geroyeerd. Zij mogen zich dan niet langer als BouwGarant aannemer profileren.
De volgende definities worden gebruikt:
Veiligheid: veiligheid, gezondheid, en milieu (VGM)
Checklist: vragenlijst uitgewerkt als doorlichtings- en screeningsysteem
Aannemers: opdrachtnemers, bedrijven (contractors) die bij derden (opdrachtgevers) werkzaamheden verrichten.
Veiligheid, gezondheid en milieu zijn bij (petro)chemische en aanverwante bedrijven zeer belangrijke aandachtspunten. Als gevolg van herstructurering binnen de industrie worden werkzaamheden in toenemende mate uitbesteed aan derden. Hierdoor neemt de invloed van deze partijen op de totale veiligheid binnen een locatie sterk toe. Selectie van aannemers, die in staat zijn om een goed veiligheids-, gezondheids- en milieubeleid te voeren is dan ook cruciaal om een goed niveau in stand te houden en dit te verbeteren. Met name dit laatste, het continue verbeteren van de veiligheidsprestaties, heeft in de laatste versie van de VCA (2008/5.1) nadrukkelijk de aandacht gekregen.
Objectief en gestructureerd Het VCA-certificaat is ontwikkeld om dienstverlenende bedrijven op een objectieve en gestructureerde manier te toetsen en te certificeren op hun veiligheidsbeheersysteem. VCA was in eerste opzet een hulpmiddel voor selectie en eigenlijk is het dat tot op de dag van vandaag gebleven: een opdrachtgever die risicovol werk uitbesteedt aan een aannemer die VCA gecertificeerd is, mag er op vertrouwen dat dit werk op een veilige manier wordt uitgevoerd. Immers onafhankelijk onderzoek door een erkende certificatie-instelling heeft aangetoond dat de aannemer een goed, adequaat veiligheidsbeheer- systeem heeft dat voldoet aan minimale eisen, en dat hij dat systeem ook in de praktijk toepast, met goede resultaten (lage ongevallen-frequentie). Het VCA-certificaat is een verklaring die een gerechtvaardigd vertrouwen biedt ‘dat de veiligheid in goede handen is’. Kenmerk van certificeren en het VCA-certificaat is dat periodiek gecontroleerd wordt of de certificaathouder (de opdrachtnemer = aannemer) nog aan alle eisen voldoet. De aannemer staat als het ware onder toezicht van de certificatie-instelling die het certificaat heeft verstrekt en wordt door deze regelmatig (jaarlijks) gecontroleerd.
Ontstaan van het VCA-systeem Het huidige certificatiesysteem is het resultaat van een ontwikkelingstraject dat in 1989 via de Landelijke Werkgroep Contractor Veiligheid is gestart. In deze werkgroep met vertegenwoordigers van vooral petrochemische bedrijven werd het idee ontwikkeld om een uniform en objectief systeem op te zetten dat de mogelijkheid zou bieden om aannemersorganisaties te toetsen op hun veiligheidsbeleid en -prestaties. Na het mede betrekken van vertegenwoordigers vanuit de aannemingswereld, heeft dit geleid tot een checklist, die na een proefperiode in het Europoort-Botlek gebied onder auspiciën van de Stichting EBB door de industrie aanvaard is als uniform systeem en industriestandaard.
Organisatie van het VCA-systeem Om een bredere (landelijke) introductie te vergemakkelijken is het systeem begin 1994 ondergebracht in de onafhankelijke Stichting Samenwerken voor Veiligheid, met als uitvoerend orgaan het Centraal College van Deskundigen VCA (CCVD-VCA). Dit College beheert het systeem in kwalitatieve zin en ziet toe op de juiste toepassing van het systeem en de procedures. Tevens is het systeem onder de Raad voor Accreditatie (RvA, voorheen Raad voor de Certificatie) gebracht. Hiermee wordt de objectiviteit gewaarborgd, de certificatie-instelling getoetst op voldoende expertise en wordt een juiste uitvoering van de procedures en een onafhankelijke klachtenprocedure gegarandeerd. Voordeel is dat het systeem (het zogenaamde certificatieschema) ook voldoet aan de eisen die in Europese normen zijn vastgelegd, waardoor de internationale toepassing en wederzijdse erkenning tussen de Europese landen vereenvoudigd wordt (er wordt voldaan aan de Europese standaard). De gezamenlijke zorg van opdrachtgevers en aannemers voor veiligheid is inmiddels ook vastgelegd in een aantal wettelijke verplichtingen (Arbeidsomstandighedenwet).
Voordelen van VCA certificatie:
Voor de opdrachtgever heeft het werken met VCA gecertificeerde aannemers de volgende voordelen:
VCA biedt een duidelijke structuur voor het veiligheidsbeheersysteem van de aannemers;
Aannemers moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen voor de invulling en het beheer van het veiligheidsbeheersysteem;
Door synergie zal de totale kwaliteit en efficiency van de organisatie verbeteren en resulteren in minder ongevallen en schade;
Een ‘eigen’ veiligheidsdoorlichting zal niet langer noodzakelijk zijn of kan beperkt worden tot specifieke aspecten;
Meer taken en verantwoordelijkheden kunnen aan gecertificeerde aannemers worden gedelegeerd en uitbesteed, aangezien aannemers competente organisaties zijn, met goede VGM opgeleide en gekwalificeerde werknemers.
Opmerking: Aangezien VCA is ontwikkeld door en voor de Nederlandse industrie en beheerd wordt door de Nederlandse industrie, kunnen alle VCA-gebruikers ervan verzekerd zijn dat VCA een praktisch systeem zal blijven. VCA is een verzameling van bewezen, beste praktijken in VGM-systemen bij de toonaangevende gespecialiseerde bedrijven, die de lat hoog leggen. VCA is niet een bureaucratisch systeem en een grote administratieve last, maar biedt duidelijk toegevoegde waarde.
Onze jarenlange ervaring en de sterke structuur van de organisatie hebben tot gevolg gehad, dat Bouwbedrijf Appelman al jaren een erkend leerbedrijf is. In samenwerking met Bouwradius leiden wij jaarlijks diverse timmerlieden op. Samen met onze leermeesters bemannen zij onze werken. Daarnaast volgen onze leermeesters jaarlijks een nascholingscursus om volledig ‘up-to-date’ te blijven.
Ecabo geeft vorm aan de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Als een brug tussen vraag en aanbod verbindt Ecabo bedrijven en onderwijsinstellingen met elkaar. Ze wil het vernieuwde, praktijkgerichte mbo optimaal laten aansluiten bij de behoeften van het bedrijfsleven, zodat goed opgeleide leerlingen op de juiste plek terechtkomen. Dit vraagt voortdurende aandacht, want de veranderingen op de arbeidsmarkt gaan razendsnel. Hedendaagse verschijnselen als internationalisering, levenslang leren en telewerken stellen steeds nieuwe eisen aan (toekomstige) werknemers. Dientengevolge is goed geschoold personeel een voorwaarde voor succesvol ondernemen. Ecabo is geen onderwijsinstelling, maar een landelijk kenniscentrum voor een groot deel van het middelbaar beroepsonderwijs. De administratieve, ICT- en veiligheidssectoren, die circa 85.000 leerlingen omvatten, behoren tot de werkvelden van Ecabo.
Concreet is Ecabo verantwoordelijk voor de volgende acht opleidingsrichtingen:
• Secretariële beroepen
• Bedrijfsadministratie
• Commerciële beroepen
• Logistiek
• Informatie- en communicatietechnologie (ICT)
• Juridische beroepen
• Informatiedienstverlening
• Orde en veiligheid
Bedrijven moeten uiteraard wel aan bepaalde normen voldoen om leerlingen te opleiden, hierom controleert de Ecabo periodiek of het bedrijf nog wel voldoet. Dit certificaat hebben wij behaald in 2003 en verkregen voor de richting Bedrijfsadministratie niveau 4.
Bezoekadres:
Charlottaring 8
1761 AX Anna Paulowna
Correspondentieadres:
Postbus 1
1760 AA Anna Paulowna
Telefoonnummer:
0223 – 53 13 04
E-mailadres:
Stuur ons een e-mail
Copyright © Digiwebsite - Deze website is gemaakt door Digiwebsite -